تارنگاشت عدالت
۱۴ بهمن ۱۳۹۵
نقش بیگانههراسی و منافع ژئوپلتیک در قوانین مهاجرت آمریکا
سیاست بیگانههراسی در ایالات متحده دارای ریشههای عمیقی است. مهاجرستیزی دولتمردان و سیاستمداران آمریکایی پدیده جدیدی نیست. این ایده که ایالات متحده کشوری است که آغوش آن به روی مهاجرین باز است، دروغی بیش نیست. حقیقت این است که دمکراتها نیز نقش مهمی در شکل دادن به سیاست ارتجاعی بیگانههراسی داشته اند. تاریخچه زیر استمرار سیاست بیگانههراسی را بر بستر منافع ژئوپولتیک متغیر امپریالیسم آمریکا نشان میدهد.
«قوانین خارجی و فتنهانگیزی»۱
«قوانین خارجی و فتنهانگیزی» متشکل از «قانون اعطای تابعیت»، «قانون دوستان خارجی»، «قانون دشمن خارجی» و «قانون فتنهانگیزی» در سال ۱۷۹۸ به وسيلۀ جان آدامز دومین رییسجمهور آمریکا تصویب شد. به موجب این قوانین مدت اقامت برای کسب تابعیت از پنج سال به چهارده سال افزایش یافت، به رییسجمهور اختیار داده شد شهروندانی را که خطرناک به شمار میآمدند یا کشور مبدأ آنها دشمن شمرده میشد، اخراج کند. اظهارنظر «نادرست» و انتقادی از دولت فدرال جرم شناخته شد و مجازات مرتکبین آن زندان یا اخراج از کشور اعلام گردید.
حزب جان آدامز-حزب فدرالیست-ادعا میکرد که این قوانین در شرایط جنگ دریایی اعلام نشده با فرانسه امنیت ملی را تقویت خواهد کرد. مخالفین بر این نظر بودند که هدف اصلی این قوانین سرکوب مخالفان حزب فدرالیست و نقض آشکار حق آزادی بیان تضمینشده در متمم یک قانون اساسی است.
با انتقال قدرت به حزب «جمهوریخواه-دمکرات» و آغاز ریاست جمهوری توماس جفرسون، سه قانون اول لغو شد اما «قانون دشمنان خارجی» ادامه یافت، و در سال ۱۹۱۸ برای استفاده در جنگ جهانی اول اصلاح گردید. طی سالهای ۱۹۲۱-۱۹۱۸ با دمیدن بر طبل «ترس سرخ» هزاران شهروند ترقیخواه به بهانه آنارشیست بودن، بلشویک بودن و یهودی بودن سرکوب و از کشور اخراج شدند. سه طرح زیر از روزنامههای رسمی و رایج آنزمان ژرفای این موج سرکوب و اخراج را نشان میدهد:
آنارشیستها را ببرون بریزید و بیرون نگه دارید
دروازه (بازسازی مهاجرت) را ببنید
گام به گام کارگران: اعتصابات-کمکاری، بینظمی-شورشها، بلشویسم-آدمکشها، هرجومرج
در سالهای جنگ جهانی دوم، فرانکلین روزولت از «قانون دشمنان خارجی» برای بازداشت دستهجمعی آمریکاییهای آلمانیتبار، ژاپنیتبار و ایتالیاییتبار استفاده کرد. معروفترین مورد کاربست این قانون در سالهای جنگ جهانی دوم «بازداشت دستهجمعی» و اخراج بیش از ۱۲۰هزار ژاپنی مقیم آمریکا بود که بیش از ۶۲ درصد آنها شهروند بودند.
سال ۱۹۴۲، علامت به گردن کودک میگوید: «شناسایی شده برای اخراج»
این سیاست حتا پس از پایان جنگ جهانی دوم نیز ادامه یافت. در سال ۱۹۴۸ دیوانعالی طی حکمی مقرر داشت که اختیارات رییسجمهور در چهارچوب این قانون تا امضای پیمان صلح با ملتهای متخاصم ادامه یابد. شکل اصلاح شدۀ «قانون دشمنان خارجی» امروز نیز به قوت خود باقی است.
«قانون منع چینیها»۲
«قانون منع چینیها» که در ماه مه سال ۱۸۸۲ در کنگره تصویب شد و به امضای رییسجمهور چستر آرتور رسید، به مدت یک قرن به شکلهای گوناگون در مجموعه قوانین ایالات متحده باقی ماند. این قانون ورود چینیها «بدون مهارت و بامهارت» را به ایالات متحده ممنوع اعلام کرد و چینیهای مقیم ایالات متحده را از شهروندی محروم ساخت. برای نخستین بار دولت فدرال قاونی را تصویب کرد که یک گروه نژادی را مخل نظام عمومی اعلام میکرد. کنگره همچنین مقرر داشت که دادگاههای ایالتی و فدرال نمیتوانند به چینیهای مقیم شهروندی اعطا نمایند اما میتوانند آنها را اخراج کنند. کنگره در سال ۱۹۴۳ این قانون را لغو کرد و اجازه داد که هر سال فقط ۱۰۵ نفر چینی به ایالات متحده وارد شوند. از اول ژوئیه ۱۹۶۸ حداکثر ۱۷۰ هزار مهاجر خارج از نیمکرۀ غربی میتوانند وارد ایالات متحده شوند و سهم هر کشور از این سهمیه کلی ۲۰هزار نفر است.
مورد «قانون منع چینیها» و ماهیت آشکارا نژادپرستانه آن نشان میدهد که بیگانههراسی و منافع ژئوپولتیک به سیاست آمریکا شکل میدهد.
کاریکاتوری از سال ۱۸۸۲ یک چینی را نشان میدهد که از عبور از «دروازه آزادی» منع شده است.
زیرنویس میگوید: «میدانی، ما باید خط را جایی بکشیم.»
طرح «بازداشت دستهجمعی مسلمانان»۳
«در ساعات نخستین ۲۶ ژانویه ۱۹۸۷، مأموران فدرال در سراسر لوسآنجلس وارد خانههای هفت مرد و یک زن شدند و آنها را دستبسته بردند. بیش از ۱۰۰ مأمور انتظامی شهری، ایالتی و فدرال درگیر بودند، تیتر روزنامه لوسانجلس هرالد-اگزامینر میگفت: «جنگ با تروریسم به لوسآنجلس رسید.»»
«متهمین همه فعالین هوادار فلسطین بودند، اما روشن نبود برای چه بازداشت شده اند. به زودی دولت اعلام کرد که علیه آنها اعلام جرم نخواهد کرد، بلکه آنها را به اتهام دادن حمایت مادی به یک سازمان کمونیستی [جبهه خلق برای آزادی فلسطین] اخراج خواهد کرد. پرونده به سرعت به چیز درهمبرهمی مبدل شد، و در پایان پس از ۲۰ سال جروبحث حقوقی [تشکیل شش دادگاه در زمان چهار رییسجمهور] قاضی پرونده را «یک سرافکندگی برای حاکمیت قانون» اعلام کرد. اما در روزهای نخست دفاع، وکلای این متهمین که به «۸ لوسآنجلس» معروف شدند با یک معما روبهرو بودند: اصلاً چرا موکلین آنها هدف واقع شده بودند.»
«بعداً مدرک از راه رسید. یک پاکت کوچک قهوهای رنگ. بدون آدرس فرستنده. بدون هیچ توضیحی. در داخل آن یک یادداشت تایپ شدۀ دولتی که به سختی قابل خواندن بود. بسته برای وکیل یکی از متهمین «۸ لوسانجلس» فرستاده شده بود. او بدون درنگ بسته را نزد مارک وان در هوث، یکی دیگر از وکلا برد. وان در هوث با خواندن سرسری آن متحیر شد.»
«یادداشت ۴۰ صفحهای طرحی را برای بازداشت هزاران مقیم قانونی از هشت ملیت مشخص-لیبی، ایران، سوریه، لبنان، تونس، الجزایر، اردن و مراکش- توصیف میکرد. در صورت لزوم اقدامات حقوقی لازم مانند انکار حق بازداشت شدگان برای سپردن وثیقه، استناد به مدرک محرمانه، محاکمه علنی صورت خواهد گرفت. در صفحات پایانی یادداشت، که با لعاب بوروکراتیک پوشانده شده بود، تاریکترین بخش یادداشت قرار داشت: روند بازداشت و زندانی کردن هزاران خارجی در حالی که در انتظار اخراج دستهجمعی قرار داشتند. وان دِر هوث صفحات پایانی را با دقت خواند. یک بازداشتگاه بزرگ برای نگه داشتن این زندانیان مشروحاً توصیف شده بود: یک منطقه بدون سرپوش به مساحت ۱۰۰ جریب در مناطق جنگلی ایالت لوئیزیانا، با شرح جزییات مربوط به چادرها، مواد لازم برای ایجاد حفاظ، اندازه تختهای تاشو و تجهیزات لولهکشی.»
وان دِر هوت در ۲ نوامبر ۲۰۰۷ طی یک گفتوگو با ایمی گودمن این طرح را بیشتر افشاء کرد.۴
«قانون میهندوستی»۵
جورج دبلیو بوش در ۲۶ اکتبر ۲۰۰۱ «قانون میهندوستی» را امضاء کرد. در ۲۶ مه ۲۰۱۱ باراک اوباما سه بخش کلیدی این قانون را برای چهار سال تمدید کرد: شنود گسترده، بازرسی اسناد تجاری، و تحتنظر قرار دادن به اصلاح «گرگهای تنها»- افرادی که بدون اینکه با گروههای تروریستی ارتباط داشته باشند ممکن است به اقدامات تروریستی دست بزنند. به علت عدم موافقت کنگره، بخشهایی از «قانون میهنپرستی» در ۱ ژوئن ۲۰۱۵ منقضی شد. اما با تصویب «قانون آزادی ایالات متحده آمریکا» در ۲ ژوئن ۲۰۱۵ آن بخشها تا پایان سال ۲۰۱۹ تمدید گردید. بخش ۲۱۵ قانون اصلاح شد و «آژانس امنیت ملی» را از ادامه برنامه آن برای جمعآوری دادههای تلفتی شهروندان منع کرد. به جای آن، شرکتهای تلفن همه دادهها را نگه خواهند داشت و «آژانس امنیت ملی» با حکم دادگاه میتواند دادههای مربوط به افراد مورد نظر را از شرکتهای تلفن دریافت کند.
«قانون بهبود برنامه معافیت از روادید و جلوگیری از سفر تروریست»
در دسامبر ۲۰۱۵ باراک اوباما «قانون بهبود معافیت از روادید و جلوگیری از سفر تروریست» را امضاء کرد. «برنامه معافیت از روادید» به شهروندان ۳۸ کشور اجازه میدهد بدون اخذ روادید برای کمتر از ۹۰ روز به ایالات متحده سفر کنند.
در ابتدا خارجیان مشمول این قانون در صورت مسافرت به ایران، سوریه، سودان، و عراق از شمول آن خارج میشدند. در فوریه ۲۰۱۶ دولت اوباما لیبی، سومالی و یمن را به آن لیست اضافه کرد. اما به شهروندان دو تابعیتی آن ۳۸ کشور اجازه داد از «برنامه معافیت از روادید» استفاده کنند اما شهروندان دو تابعیتی سوریه، سودان، عراق و ایران هنوز در لیست ممنوعه قرار دارند.
در واقع، لیست مورد استفاده ترامپ همان لیستی است که دولت اوباما در سال ۲۰۱۵ تهیه کرد.
————————–
۱- قوانین خارجی و فتنهانگیزی:
http://www.loc.gov/rr/program/bib/ourdocs/Alien.html
۲- قانون منع چینیها:
https://www.ourdocuments.gov/doc.php?flash=true&doc=47
۳- طرح بازداشت دستهجمعی مسلمانان:
۴- مصاحبه ایمی گودمن با وان دِر هوت و میشل شهاده:
https://www.democracynow.org/2007/11/2/the_case_of_the_la8_u
۵- قانون میهندوستی:
http://www.crf-usa.org/america-responds-to-terrorism/the-patriot-act.htm
***
دوتابعیتیهای ایرانی برای روادید درخواست ندهند
به گزارش ایلنا به نقل از گاردین، سفارتخانههای آمریکا در برخی کشورهای اروپایی به شهروندان ایرانی، و شش کشور دیگر مشمول فرمان ترامپ، که تابعیت این کشورهای اروپایی را نیز دارند خبر دادند که تا اطلاع ثانوی برای دریافت روادید آمریکا درخواست ندهند.
این خبررسانی از طریق درج یک اطلاعیه بر روی وبسایتهای سفارتخانههای آمریکا در بریتانیا، آلمان، هلند، اتریش، و ایتالیا، صورت گرفته است.
در این اطلاعیه ذکر شده که این امر شامل همه هفت کشوری است که شهروندان آنها به تازگی از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، «تا اطلاع ثانوی» از سفر به آمریکا منع شدهاند.
در اطلاعیه سفارتخانههای آمریکا آمده است: «پیرو فرمان اجرایی ریاستجمهوری ایالات متحده که در روز ۲۷ ژانویه ۲۰۱۷ به امضا رسیده، صدور روادید به شهروندان کشورهای عراق، ایران، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن از همین لحظه تا اطلاع ثانوی متوقف میشود.»
این اطلاعیه ادامه میدهد: «اگر ملیت یکی از این کشورها را دارید، یا ملیت دوگانه شما شامل یکی از این کشورها هم میشود، خواهشمند است در حال حاضر قراری برای دریافت روادید نگذارید و هیچ مبلغی نیز مربوط به دریافت ویزا پرداخت نکنید. اگر از پیش قراری برای این منظور دارید لطفاً سر قرار حاضر نشوید زیرا ما قادر به انجام مصاحبه ویزا با شما نخواهیم بود.»
در پایان اطلاعیه نیز ذکر شده که «لطفاً به یاد داشته باشید که این تعلیق صدور ویزا شامل سفر رسمی مقامهای دولتی که با تأیید یا به نمایندگی از یک نهاد رسمی بینالمللی، یا به نمایندگی از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، یا با تأیید مقامات مشخصی صورت بگیرد، نمیشود.»
یک روز پیش از این، سفارت مجازی ایالات متحده در ایران نیز در اطلاعیهای به اِعمال منع موقت صدور ویزا برای «شهروندان دوتابعیتی» کشورهای هفتگانه اشاره کرد.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره وضعیت حضور شرکتهای آمریکایی در صنعت نفت ایران، گفت: تا کنون هیچ شرکت آمریکایی به صورت مستقیم برای حضور در صنعت نفت ایران مراجعه نکرده است.
وی افزود: چنانچه شرکتهای آمریکایی بخواهند به صنعت نفت ایران ورود پیدا کنند از جانب ما محدودیتی برایشان وجود ندارد.
پیش از این امیرحسین زمانینیا معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت گفته بود که امکان بالایی متصور هستیم که رئیس جمهور جدید آمریکا به عنوان سیاستمداری جدید، وضعیت را بازبینی کند و دریابد که برای ایجاد اشتغال و احیای صنعت نفت و گاز در آمریکا، برای همکاری و مشارکت شرکتهای آمریکایی در ایران ظرفیت بالایی وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری آنا، 12 هزار ایرانی در آمریکا درس میخوانند که با وجود دستور ترامپ آسیبهای متعددی را متحمل شدهاند که از جمله آن میتوان به ناتمام ماندن تحصیل در صورت خروج از کشور و نداشتن امکان سفر به ایران و یا کشورهای دیگر اشاره کرد.
یاسمن یکی از دانشجویانی است که به تازگی تقاضای تحصیل او در یکی از دانشگاههای آمریکا مورد موافقت قرار گرفته اما اکنون با تصمیم تازه ترامپ بلاتکلیف و بهتزده مانده است.
یاسمن میگوید: «من امسال برای یکی از دانشگاههای آمریکا اپلای (تقاضا) و کلی هزینه کرده بودم. کلی وقت گذاشته بودم، برنامهریزی کرده بودم، .. واقعا هیچی نمیتوانم بگویم…حتی دانشگاهها هم در این شرایط ریسک نمیکنند و دانشجویی را که احتمال ویزا نگرفتنش زیاد است جذب نمیکنند. حتی اگر چند ماه دیگر هم این قانون لغو شود، تمام اپلایهایی که کرده بودم از بین میرود و این واقعا منصفانه نیست.»
آرمین هم یک دانشجوی نخبه ایرانی در دانشگاه اوهایو است و دکتری بیوشیمی میخواند. او حالا امکان دیدار همسرش را از دست داده است. همسر او به فرودگاه نیویورک رسید اما نتوانست از آن خارج شود و قرار است بازگردانده شود.
علی، دانشجوی دکتری دانشگاهی در کالیفرنیا نیز میگوید که کارت ورود به آمریکا باطل شده است. او در صفحه شخصی فیسبوک خود خبر داده که یک ایمیل دریافت کرده که در آن آمده کارت ورودش به آمریکا باطل شده است. با این وجود اگر علی از آمریکا خارج شود دیگر نمیتواند بازگردد.
احمد، دانشجویی دیگری که به محض اینکه به فرودگاه لسآنجلس میرسد مجبور به حضور در یک مصاحبه شد. او با وجود اینکه گرین کارت داشت مجبور شده است به سوالات زیادی پاسخ بدهد و درباره هدف سفرش به لسآنجلس توضیح بدهد. او را تنها با گرفتن شمارههای تماس رها میکنند و این البته خوششانسی او است که توانسته از فرودگاه خارج شود. پگاه هم مثل او توانسته سراغ کار و تحصیلش برود اما روایت او از روزهایی که گذرانده است ترس و نگرانی این دانشجویان را به خوبی نشان میدهد.
او در اینستاگرامش نوشته است: «فقط میخوام یه متن بنویسم که از همه کسانی که توی چند روز گذشته نگران من بودند تشکر کنم. همانطور که شاید بدانید من دیروز به آمریکا برگشتم. از همه شما به خاطر توجه زیادتون، نگرانی و پشتیبانی فوقالعادهتون ممنونم. این روزها، زورهای پراسترس و ترسناک زندگی من بوده (با تشکر از سیاستهای ضدمهاجرتی آقای ترامپ) و نمیتوانستم بدون پشتیبانی شما باهاش روبه رو بشم. هنوز نمیتوانم باور کنم که سفرم به ایران برای دیدن خانواده و دوستان بعد از تقریبا 6 سال با این ممنوعیت ابلهانه خراب شده. به جای لذتبردن از بودن با کسانی که دوستشان دارم آخرین روزها را با دنبالکردن خبرها گذراندم و فکر کردن به این که باید بازگشتم را کنسل کنم و به دانشگاه و محل کار بگویم که در ایران ماندهام و به این زودی نمیتوانم کار را شروع کنم. وقتی شنیدم ممکن است آنهایی که گرینکارت دارند را با بررسی مورد به مورد دوباره به آمریکا راه بدهند وسایلم را جمع کردم. وقتی به فرودگاه بوستون رسیدم یک افسر که رفتاری دوستانه و عذرخواهانه داشت از من سوالاتی پرسید. با وجود این همچنان به خاطر این که جلویم را گرفته بودند و بدون دلیل از بقیه مسافران جدا شده بودم احساس تحقیر میکردم. قرار بود این سفر، پر از لذت و انرژی دوباره برای من و خانوادهام باشد. ولی همه ما حالا احساس خستگی و خلا عاطفی میکنیم. تنها چیزی که دلم ر روشن نگه داشت و به من امید داد مردمی بودند که پشتیبانی خود را نشان دادند و علیه ممنوعیت صحبت کردند. به خصوص معترضانی که در فرودگاهها جمع شده بودند. من برای آینده خودم و آینده افرادی مثل خودم در آمریکای ترامپ میترسم اما دانستن این که بسیاری از آمریکاییها مخالف رفتار او هستند به من قدرت امیدوار ماندن با وجود همه نفرت و زشتیها میدهد.»
محدودیتها صرفا شامل خود دانشجویان نمیشود و با دستور جدید، آنها خانوادههای خود را هم نمیتوانند ببینند. فیروزه دانشجوی کارشناسی ارشد در کالیفرنیا از اینکه نمیتواند مادرش را ببیند اشک میریزد. او میگوید: «من فقط مادرم را دارم نمیدانم دیگر چه زمانی میتوانم او را ببینم.» او ویزای دانشجویی دارد که بر اساس آن فیروزه تا پایان دوره تحصیلش باید در کالیفرنیا بماند ولی خانواده او این امکان را داشتند که برای دیدن او به کالیفرنیا بروند. او تاکید میکند که فقط برای کسب علم بیشتر به آمریکا رفته است و میخواهد به درجات علمی بالاتری دست یابد. او میگوید با این وجود نه میتوانم به ایران بروم و نه مادرم میتواند به آمریکا بیاید، انگار در زندانی گیر کردهام.
محدودیت برای هر اقدام جدید دانشجویان ایرانی در آمریکا
به نظر میرسد بر اساس دستور ممنوعیت ورود ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا، دانشجویان ایرانی که داخل خاک آمریکا هستند تا زمانی که ویزای دانشجوییشان اعتبار دارد میتوانند در خاک آمریکا بمانند و مشکلی هم ندارند. ولی در این میان برخی از دانشجویان نخبه هستند که میخواهند تغییر وضعیت بدهند و یا عدهای که میخواهند به مدارج بالاتر علمیبروند با محدودیت مواجه هستند. رسیدگی به پرونده دانشجویانی که برای ویزای EB1 اقدام کرده باشند به حالت تعلیق درمیآید و هر اقدام تازه مثل تمدید ویزا یا ادامه تحصیل در مدارج بالاتر با مشکل مواجه میشود.
حمایت مردم آمریکا از مشمولان تصمیم ترامپ
در این میان با وجود همه درد و رنجی که ترامپ ایجاد کرده است مردم آمریکا به صراحت مخالفت خود را با این اقدام اعلام کردند و این امر باعث خوشحالی و قوت قلب مشمولان قانون ترامپ شده است. آنچنان که حمیدرضا در اینستاگرام نوشته «به عنوان یک دانشجوی ایرانی در امریکا، در ۲۴ ساعت گذشته تنها چیزی که ما را اینجا زنده نگه داشته همراهی آمریکاییهایی است که با کمال احترام و همدردی با دوستانی که دچار مشکل بودند رفتار کردند و کمکهایشان باعث شد در چندین مورد گشایشهایی حاصل شود. حالا فرض بفرمایید اگر قرار بود مردم اینجا ما را جاسوس بخوانند چه قدر همه چیز دردناکتر بود. قطعا شما انتهای این ماجرا را از من بهتر میدانید. مردم به طور عام جاسوس نیستند، بد نیستند و سزاوار رفتار انسانی هستند.»
و اما نگرانی ادامه دارد
البته نگرانیها و تبعات دستور ترامپ فقط به اینجا ختم نمیشود، بسیاری از دانشجویان نگران این هستند که بعد از 90 روزی که ترامپ برای اجرای این قانون در نظر گرفته است، موضوع ابعاد تازهای به خود بگیرد. چراکه قرار است ترامپ چهار سال دیگر در قدرت بماند و قطعا تصمیمهای ناگهانی او ادامه خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، عباس آخوندی از افتتاح پروژه های متعددی در حوزه های مسکن، حمل و نقل ریلی، هوایی، آزادراه ها و نوسازی ناوگان خبر داد و گفت: ۸۰ هزار واحد مسکن مهر به بهره برداری می رسد.
آخوندی در خصوص حضور هیات فرانسوی و تفاهمات صورت گرفته نیز گفت: عمده پیگیری ها با این هیات مربوط به توافقات قبلی بوده است و در زمینه موضوع سرمایه گذاری فرانسه به کمک ایران، تبادل نظر شد.
وی افزود: فراخوانی به منظور ایجاد ترمینال ۲۵ میلیون نفری در فرودگاه امام خمینی از یک ماه گذشته صورت گرفت. کشورهای مختلف شرکت کردند که کار به بهترین پیشنهاد واگذار خواهد شد.
وی هم چنین در پاسخ به این سؤال که گفته شده است در پی فرمان ترامپ، ممکن است قرارداد با بوئینگ لغو شود، گفت: خیر چنین اتفاقی نمیافتد، چرا که این یک قرارداد تجاری است.
براساس اعلام وزارت راه و شهرسازی، در روزهای اخیر برخی منابع خبری از احتمال لغو قرارداد ایران ایر با شرکت آمریکایی بوئینگ جهت خرید ۱۰۰ هواپیما به دلیل مغایرت با برخی دستورات اجرایی رئیس جمهور جدید امریکا سخن گفته اند.
به گزارش بی بی سی، فرمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، برای منع ورود شهروندان هفت کشور عمدتا مسلمان به آمریکا، با اعتراضها و انتقادهای گستردهای در این کشور و سراسر جهان مواجه شده است.
این فرمان ورود شهروندان هفت کشور ایران، عراق، سوریه، لیبی، سومالی، سودان و یمن را به مدت ۹۰ روز تعلیق کرده است.
براین اساس، اگر ورزشکاران ایرانی قصد سفر برای حضور در مسابقات جهانی که در آمریکا را داشته باشند، دولت آمریکا به آنها اجازه ورود به این کشور را نخواهد داد.
تابش با اشاره به این نکته خواستار اقدام متقابل وزارت امورخارجه ایران در قبال ورزشکاران آمریکایی شده است. به گفته رئیس کمیسیون ورزش مجلس ایران با توجه به فرمان ترامپ در مورد ممنوعیت شهروندان ایرانی برای ورود به آمریکا، ورود ورزشکاران آمریکایی به ایران «به هیچ وجه امکانپذیر» نیست.
به گزارش لس آنجلس تایمز این حکم در واکنش به شکایت ۲۸ نفر که متولد یمن هستند صادر شد.
اینها شامل شهروندان آمریکاست که در آمریکا زندگی می کنند اما خانواده های آنها علیرغم گرفتن ویزای آمریکا در یمن مانده اند.
هرچند این حکم به نفع این ۲۸ شاکی صادر شده اما به گفته قاضی همچنین شامل همه کسانی خواهد شد که ویزای معتبر آمریکا دارند.
دونالد ترامپ روز جمعه دستوری را با عنوان «حفاظت از آمریکا در مقابل حملات تروریستی» امضا کرد که بر اساس آن ورود پناهجویان به آمریکا به مدت چهار ماه معلق شد و بازدید شهروندان هفت کشور به آمریکا برای ۹۰ روز ممنوع شد.
به گزارش دویچه وله، تصمیم دونالد ترامپ برای جلوگیری موقت از سفر شهروندان هفت کشور، از جمله ایران به آمریکا با انتقادها و واکنشهای مختلفی در داخل و خارج از این کشور روبرو شده است.
حسن قشقاوی، معاون کنسولی وزیر خارجه چند شب پیش در یک برنامه تلویزیونی تاکید کرد که این اقدام ترامپ بیپاسخ نمیماند و «مقابله به مثل پاسخ قطعی ایران» به چنین تصمیمهایی خواهد بود.
اندکی پس از امضای فرمان اجرایی محدودیت ورود شهروندان ایران و شش کشور دیگر به آمریکا، وزارت خارجه ایران با انتشار بیانیهای اعلام کرد که تا زمان برطرف شدن محدودیتها «اصل عمل متقابل» را در مورد شهروندان آمریکا اجرا میکند.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور نیز تاکید کرده که ایران در برابر آمریکاییهایی که قصد سفر به این کشور را داشته باشند، دست به عمل متقابل خواهد زد.
پیشنهادهای «بسیار جالب» جواد لاریجانی
در این میان محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه نظر کاملا متفاوتی مطرح کرده و گفته جلوگیری از ورود آمریکاییها به ایران یک «پاسخ متقارن» به تصمیم ترامپ خواهد بود اما «خیلی جالب نیست».
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی چهارشنبه، ۱۳ بهمن در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، پیشنهادهایی برای مقابله با تصمیم ترامپ مطرح کرده که از نظر او «غیرمتقارن» و بسیار جالب هستند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در تشریح پیشنهادهای خود گفت: «از جمله کارهایی که ما میتوانیم انجام بدهیم آن است که اولاً بودجه ویژهای برای مراکز علمی و تحقیقاتی اختصاص دهیم آنهم صرفاً برای تمهید و استقبال و پذیرش از علما و دانشمندانی که از ایران در آمریکا مشغول به کار بودند و بر اثر این [لغو] ویزا امکان رفتن به آمریکا را دیگر ندارند.»
برادر رئیسان قوه قضائیه و مقننه افزود: «همچنین باید بودجه بسیار خوبی برای تجهیز آزمایشگاههای مورد نیاز این افراد اختصاص دهیم و مراودات علمی به کشورمان را نیز تسهیل کنیم.»
استقبال از دانشمندان آمریکایی
ظاهرا دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه توجه نکرده که محدودیتهای ایجاد شده برای بسیاری از ایرانیان شامل یک دوره سه ماهه میشود که، با توجه به اعتراضهای گسترده در آمریکا نسبت به تصمیم ترامپ، دوام آن برای همین مدت نیز نامشخص است.
از سوی دیگر بسیاری از مراکز علمی و تحقیقاتی مهم در ایالات متحده آمریکا در پیوند و همکاری با موسسهها و شرکتهای عظیم تولیدی و مراکز پژوهشی وابسته به آنها فعالیت میکنند.
بر این اساس «تجهیز آزمایشگاههای ایران» که پاسخگوی نیاز پژوهشگران داخلی هم نیستند، اگر بدون فناوریهای مورد استفاده در آمریکا میسر هم باشد، به تنهایی برای جذب «علما و دانشمندان» شاغل در آمریکا کافی نخواهد بود.
به گزارش تسنیم، جواد لاریجانی ظاهرا به جذب دانشمندان آمریکایی نیز فکر کرده است: «دانشمندان آمریکایی با تصمیم ترامپ به شدت مخالف هستند، آنها اتفاقاً بسیار علاقمندند که به ایران آمده و با علمای ما صحبت کنند، لذا ما هم باید از آنها استقبال کنیم.»
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه یکی دیگر از «پاسخهای نامتقارن مناسب به اقدام اخیر ترامپ» را تحریم کالاهای آمریکایی عنوان کرده که در صورت جدی گرفته شدن عملا تجهیز آزمایشگاهها را با مشکل روبرو خواهد کرد.
اعتبار ویژه برای دانشمندان کشورهای اسلامی
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی به تسنیم گفته است: «ما باید کالاهای آمریکایی، چه آن کالاهای اروپایی و غیراروپایی که در آمریکا تولید میشود و چه کالاهای آمریکایی که در بیرون از آمریکا تولید میشود را در واکنش به اقدام ترامپ تحریم کنیم.»
جواد لاریجانی همچنین تصریح کرده که در ارائه این پیشنهادها شهروندان دیگر کشورهای تحریم شده را نیز در نظر گرفته و برای حل معضل آنها نیز راهکارهایی اندیشیده است.
او در این باره گفت: «ما همچنین با در نظر گرفتن یک اعتبار ویژه، باید دانشمندان و دانشجویان سایر کشورهای اسلامی که مشمول تحریم شدهاند را تحت پوشش قرار داده و از حضورشان در ایران استقبال و کار علمی آنها را تمهید کنیم. اگر آنها Apply و تقاضا کردند ما هم باید استقبال کنیم، چرا که ما فقط به خودمان فکر نمیکنیم.»
به نظر میرسد دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی برخلاف این پیشنهادهای «نامتقارن مناسب» تدابیر مشخصتری برای کاهش مشکلات ایرانیان ساکن آمریکا در دستور کار دارد و در ضمن امیدوار است اجرای تصمیم ترامپ دوام نداشته باشد.
حسن قشقاوی دهم بهمن ماه به «شبکه خبر» گفته است: «ما با تدابیری که اتخاذ کردهایم تا ۸۰ درصد از مشکلات ایرانیان مقیم آمریکا را رفع و رجوع کردهایم تا ایرانیانی که به کشور بازمیگردند با حداقل مشکل روبرو شوند. ما کارمان را به انجام میرسانیم، من به صراحت میگویم که ترامپ باید عقبنشینی کند و پیشبینی من این است که این تصمیم نمیتواند ادامهدار باشد.»
شرق : عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۹۶ از اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان برای رفع مشکلات ایرانیان مقیم آمریکا خبر داد. غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی از تصویب اعتبار برای تمامی مهاجران ایرانی که –بهدنبال تصمیم ترامپ مبنی بر عدم اجازه ورود ایرانیان به این کشور- دیگر نمیتوانند در این کشور زندگی کنند، در کمیسیون تلفیق بودجه سال ٩٦ مجلس خبر داد و گفت: این بودجه به منظور جلوگیری از بحران در صورت بازگشت این مهاجران به ایران و جذب و ساماندهی آنها مصوب شده است.
نماینده رشت در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کمیسیون تلفیق بودجه سال ٩٦ مبلغی حدود ٢٠٠ میلیارد تومان اعتبار برای رفع مشکلات مهاجران ایرانی ساکن در آمریکا و به منظور ساماندهی آنها در صورت بازگشت به ایران در نظر گرفته است. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: این اعتبار مصوب به دانشجویان، استادان، نخبگان، پزشکان، هنرمندان و تمامی مهاجران ایرانی که با هر شغل و سمتی در آمریکا زندگی میکنند، اختصاص مییابد.
به نوشته راديو فردا، خبرگزاری رویترز یادآوی میکند فرمان دونالد ترامپ که براساس آن پذیرش پناهجو و ورود مسافران از هفت کشور مسلمان ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، سودان و سومالی به مدت ۹۰ روز ممنوع شده، در سراسر آمریکا و خارج از آن کشور اعتراضات گستردهای را برانگیخته است.
اما شیخ عبدالله بن زاید وزیر خارجه امارات متحده عربی گفت اکثر مسلمانان و کشورهای اسلامی مشمول این ممنوعیت نمیشوند و هفت کشوری که نام آنها در این فرمان قید شده با «چالشهایی» روبرو هستند که باید آن را حل کنند.
او در یک نشست خبری مشترک با سرگی لاورف همتای روس خود در ابوظبی گفت: «این تصمیم دولت آمریکا در چارچوب اختیارات یک کشور مستقل است. برخی سعی میکنند آن را تصمیمی علیه یک دین مشخص جلوه دهند. ولی این نادرست است کمااینکه خود دولت آمریکا نیز اعلام کرده هدف این اقدام یک دین مشخص نیست».
وزیر خارجه امارات از تصمیم دیگر دولت دونالد ترامپ برای ایجاد مناطق امن در خاک سوریه محتاطانه استقبال کرد.
او گفت: «اگر هدف از ایجاد این مناطق کمکهای بشردوستانه و موقتی زیر نظر نهادهای بینالمللی است به نظرم میتوانیم در آن مشارکت کنیم. ولی تا زمانی که دولت آمریکا جزییات این طرح را مشخص نکرده برای موضعگیری نهایی زود است».
خبرگزاری آسوشیتدپرس در همین رابطه مینویسد دولت امارات متحده عربی اولین کشوری است که از این فرمان دونالد ترامپ دفاع میکند. وزیر خارجه این کشور گفت این اقدام میتواند عملکرد دولت آمریکا در زمینه کنترل مسافران را تقویت کند و هدف آن هیچ دین مشخصی نیست.
شیخ عبدالله بن زاید افزود به تضمینهای مقامات دولت آمریکا اعتماد دارد که میگویند مبنای اعمال این محدودیت دین افراد نیست و اکثریت مسلمانان مشمول این ممنوعیت نشدهاند.
او در بخش دیگری از کنفرانس خبری روز چهارشنبه خود گفت: «برخی از کشورهایی که در این فهرست قرار دارند با مشکلات اساسی روبرو هستند. آنها قبل از حل این موضوع با دولت آمریکا باید تلاش کنند مشکلات و وضعیت خود را حل و فصل کنند».
امارات متحده عربی یکی از نزدیکترین متحدان عرب آمریکا، صادرکننده بزرگ نفت و یکی از کشورهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکاست که در سوریه علیه گروه موسوم به «خلافت اسلامی» میجنگد.
یکی از مراکز مهم آمریکا در مبارزه با تبلیغات آنلاین گروههای تروریستی در این کشور قرار دارد و در عین حال مهمترین بازار صادرات آمریکایی در جهان عرب است.
رییسجمهوری جدید آمریکا نیز با امارات متحده عربی ارتباط اقتصادی دارد. یک زمین گلف و یک مجموعه ساختمانی در حال احداث در دوبی به نام دونالد ترامپ نامگذاری شده و اداره جهانگردی ابوظبی نیز یکی از مستاجران برج ترامپ در شهر نیویورک است.